7. MINAZUKI

Místo: Frýdek-Místek, Gymnázium P. Bezruče

Datum: 29. června 2024

Pořadatel: Tōbukan

Seminář: vhodný pro všechny - začínající i pokročilejší Kendōky


Instruktor: Yasuyuki Hiyama (Kyōshi 7. Dan, Kendō club Oxford)


Info:

Poprvé v České republice vedl seminář Kendō Sensei Yasuyuki Hiyama (Kyōshi 7. Dan, Kendō club Oxford).
Celodenní cvičení bylo důkazem toho, že studium Kendō nemusí být nutně jen o litrech potu, ale jak je důležité se stále zaměřovat na správnost provádění každého pohybu. Sensei nám názorně předvedl práci rukou při nápřahu a seku. V odpolední části, které předcházela krátká přednáška, jsme mohli všechny poznatky zužitkovat v Bōgu při nácviku základních výpadů a Kirikaeshi.
Akci jsme zakončili hodinovým Jigeiko, po kterém již litry potu tekly.


Pro pochopení atmosféry celé akce si dovolujeme citovat příspěvek členů klubu uvedený na FB stránkách Kensei Dōjō:

"Dopolední program: různé typy Suburi. Nuda? Rozhodně ne pro ty, co se snaží studovat detaily a pochopit biomechaniku pohybu, a zároveň se posouvat v tom nejpodstatnějším, co v Kendō máme, a to je sek. Sensei se věnoval mnoha opakováním, která dělal před námi, abychom si jeho pohyb zapamatovali, a nutno říct, že má biomechaniku pohybu zvládnutou opravdu excelentně. A co několik hodin odpoledne... ? Kirikaeshi ..... Těžké? No jasněže!!! Ale tak to je! Aplikace biomechaniky pohybu z dopolední části do Kirikaeshi a pak do základních výpadů. Poslední hodina - volné Jigeiko. Na konci dne jsme na sobě nenašli suchou nit. Bylo to naprosto dechberoucí, a to jak obrazně, tak doslova....".


Sensei byl přístupem účastníků ke cvičení velmi potěšen. Po konečném Jigeiko předal každému zpětnou vazbu, která je vždy velmi žádána.


Zúčastnilo se mnoho přátel z klubů celé ČR a také z Polska (Gliwice, Wroclaw a Racibórz) a Brna. Díky MS v Kendō v Itálii chybělo spousta známých tváří, ale na ty se těšíme příští rok, přesně 28. června 2025. 


Akce byla pořádána pod Čestnou záštitou Japonského velvyslanectví v České republice.